Θάνος  Μικρούτσικος 5


Υπέροχα μονάχοι, με το Σταυρό του Νότου..

Συναντήσαμε το Θάνο Μικρούτσικο στις 23/3/07, στο Μύλο Θεσσαλονίκης όπου εμφανίζεται με το Μανώλη Μητσιά, το Γιάννη Κούτρα και τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Μόλις τελείωσαν οι πρόβες και πριν προλάβει να ξεκινήσει το πρόγραμμα των «Υπέροχα Μονάχων..», ο συνθέτης μας υποδέχθηκε στο καμαρίνι του για να μας απαντήσει σε όλες μας τις απορίες σχετικά με το τι σημαίνει Ελλάδα τουρισμού και πολιτισμού..

Ποιες θεωρείτε τις ωραιότερες περιοχές στην Ελλάδα?
Κοιτάξτε, ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως έχοντας ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου.
Συγκεκριμένα όμως θα σας πω ότι σε ότι αφορά χειμερινούς προορισμούς, η δυτική Μακεδονία είναι μέσα στην καρδιά μου. Στη Φλώρινα, τις Πρέσπες, την Καστοριά, το νομό Κοζάνης μου αρέσουν πάρα πολλές περιοχές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η Ξάνθη ή η Αλεξανδρούπολη στη Θράκη.
Φυσικά για το καλοκαίρι θα πρέπει να αναφέρω τα νησιά μας. Οι Κυκλάδες είναι μια περιοχή που αγαπώ πάρα πολύ, η Σέριφος, η Μήλος…
Πιστεύω όμως ότι μιλώντας και αναφέροντας κάποια μέρη, σίγουρα έχω αδικήσει πάρα πολλά.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέρη που σας ενέπνευσαν για να γράψετε μουσική?
Θα σας πω: Εγώ έχω γεννηθεί στην Πάτρα και για πάρα πολύ καιρό ήμουν ένα παιδί του Ιονίου με την έννοια ότι η ηρεμία τουλάχιστον όπως την έζησα εγώ στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, με ενέπνευσαν. Ανεβαίνοντας προς την Πρέβεζα και πηγαίνοντας στα νησιά, απολαμβάνω αυτή την ηρεμία του Ιονίου που έρχεται σε αντίθεση με το φουρτουνιασμένο Αιγαίο. Η έννοια της καντάδας, το γεγονός ότι στην Πάτρα είχαμε μια ιταλική παροικία και ακούγαμε αυτό το είδος μουσικής, σίγουρα με επηρέασε.

Αν ερχόταν κάποιος φίλος σας στην Αχαϊα που θα τον ξεναγούσατε?
Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα Καλάβρυτα και η ορεινή περιοχή γύρω τους. Ειδικά απ’ την Ακράτα όταν παίρνεις το δρόμο προς τα πάνω, νομίζω ότι μπορείς να βρεις πάρα πολλά μέρη και οικισμούς που βρίσκονται στο βουνό αλλά έχουν σε πολύ κοντινή απόσταση τη θάλασσα. Αν μπορεί κανείς να συνδυάσει βουνό και θάλασσα είναι καταπληκτικό.

Ποια είναι η πόλη του πολιτισμού?
Εκτός Ελλάδος είναι το Παρίσι! Εντός Ελλάδος, δυστυχώς η Αθήνα. Το δυστυχώς το λέω υπό την εξής έννοια: Εγώ πιστεύω πολύ στην περιφέρεια. Πιστεύω στην επαρχία γιατί εκεί οι πόλεις είναι μικρότερες και υπάρχει συνεκτικότητα ενώ στις μεγαλουπόλεις αυτό χάνεται. Βεβαίως, στο λεκανοπέδιο ζει η μισή Ελλάδα οπότε αναπτύχθηκαν όλες οι υποδομές και εκ των πραγμάτων η πόλη του πολιτισμού είναι η Αθήνα.
Αν γυρίσουμε πίσω, στις αρχές του 19ο αιώνα, η πόλη που σαφώς υπερείχε ήταν η Πάτρα. Είχε δύο όπερες να φανταστείτε! Αργότερα, όπερα με έργα καταπληκτικά είχαν η Κέρκυρα και η Σύρος.

Ποια πόλη θα θέλατε να δείτε πιο αναπτυγμένη σε επίπεδο πολιτισμού?
Θα ήθελα να δω όλες τις πρωτεύουσες των νομών, εις βάρος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν εννοώ φυσικά να μαραζώσουν, απλά να αναπτυχθούν και οι υπόλοιπες. Εγώ σαν Υπουργός Πολιτισμού αυτό επιχείρησα να κάνω: Να προσπαθήσω να συμβάλλω στην ανάπτυξη της περιφέρειας σε επίπεδο πολιτιστικό.
Η πολιτιστική ανάπτυξη σε υψηλό επίπεδο της περιφέρειας, κατά τη γνώμη μου, συμβάλλει καθοριστικά και στην τουριστική ανάπτυξη. Στην Ευρώπη, ένα μικρό μέρος είναι πολύ γνωστό γιατί εκεί γίνεται ένα σπουδαίο φεστιβάλ. Το Εδιμβούργο ήταν μια μικρή πόλη της Βρετανίας και αυτή τη στιγμή είναι παγκοσμίως γνωστό από το φεστιβάλ που έχει. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια πόλη των 500.000 κατοίκων. Τόσοι κάτοικοι στη Βρετανία είναι σα να μιλάμε για μια πόλη των 80.000 κατοίκων στην Ελλάδα! Πιστεύω ότι χαρακτηριστικά ανάπτυξης έχει η Πάτρα, ο Βόλος, έχει η Καβάλα, βεβαίως η Κρήτη που διαθέτει παραδοσιακό χρώμα ιδιαίτερα στα Χανιά, η Ρόδος που θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μεσογειακό φεστιβάλ.

Μια συμβουλή για όσους πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα?
Να πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα αλλά να μη θεωρούν τις διακοπές στην Ελλάδα ως «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Το μέλλον δεν είναι και τόσο ευχάριστο με τις κλιματολογικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και η πολιτεία αλλά κι εμείς σαν συνείδηση να εμπεδώσουμε ότι διακοπές στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε επί 12μηνης βάσης, δηλαδή εμείς να μη θεωρούμε ότι διακοπές μπορούμε να κάνουμε μόνο τον Αύγουστο αλλά και αυτοί που προσδιορίζουν τις πολιτικές στον τουρισμό να μας δώσουν στοιχεία για τους λόγους που μπορούμε να πάμε διακοπές τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο.. Έχουμε τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε τόσο σπουδαίες φυσικές ομορφιές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά. Έχουμε δυνατότητα να αναπτύξουμε στη Χίο το Βυζαντινό πλούτο που διαθέτει. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες διακοπές, όχι κατ΄ ανάγκη το καλοκαίρι. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τουριστική πολιτική με βάση την πολιτιστική της κληρονομιά και τη φυσική της ομορφιά.

Επομένως είστε λάτρης του πολιτισμικού τουρισμού, ως μια θεματική μορφή τουρισμού?
Απόλυτα!!

Συνέντευξη: Σοφία Μπουρνατζή Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζωγράφος (μέλος της φωτογραφικής ομάδας ΣΚΙΕΣ, skiesfg@gmail.com)

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...