Γιώργος  Περρής 3


Είναι χαρά και τιμή μου οι συνεργασίες που είχα ως τώρα...

Ο Γιώργος Περρής είναι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και πιανίστας και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό. Αποφοίτησε από ελληνικό σχολείο και σπούδασε στο φιλολογικό τμήμα της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές.

1) Είστε αρκετά νέος με βαριά προϋπηρεσία στο τραγούδι. Ποιες ήταν οι μέχρι τώρα σημαντικότερες συνεργασίες σας?
Νομίζω ότι είναι νωρίς για να πούμε ότι έχω βαριά υπηρεσία στο τραγούδι, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έχω υπάρξει πάρα πολύ τυχερός στην μέχρι τώρα μικρή μου πορεία.. Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες. Στην καρδιά μου κρατώ σφιχτά το ξεκίνημά μου με τον Μίμη Πλέσσα, καθώς και λίγο αργότερα τον πρώτο μου δίσκο με τον Στέφανο Κορκολή. Πολύ σημαντική συνεργασία για την εξέλιξή μου ήταν όταν ακολούθησα τον Μάριο Φραγκούλη στις συναυλίες του. Ξεχωριστή στιγμή επίσης για μένα ήταν όταν βρέθηκα με το ίνδαλμά μου επί σκηνής, την Lara Fabian. Όλες όμως οι συνεργασίες μού έμαθαν κάτι και μου άφησαν αναμνήσεις.

2) Η μητέρα σας είναι Γαλλίδα. Υπάρχει κάτι στον πολιτισμό της Γαλλίας που λείπει από την Ελλάδα και το αντίστροφο?
Αυτό που υπάρχει στη Γαλλία είναι η αξιοκρατία που επιβάλλεται σε όλους τους τομείς. Δίνεται σε όλους η ευκαιρία να τα καταφέρουν, αρκεί να δουλέψουν σκληρά. Επίσης, όλα είναι μελετημένα και γίνονται με προσοχή και σωστό προγραμματισμό, κάτι που σε μας λείπει, άσχετα αν τα καταφέρνουμε όλα έστω και τελευταία στιγμή! Αυτό που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και εκεί λείπει, είναι το φιλότιμο, η φιλικότητα και η ανοιχτή καρδιά που είναι στοιχεία βαθιά ριζωμένα στον πολιτισμό μας.

3) Αποφοιτήσατε από τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρείτε σημαντική τη μόρφωση σε έναν καλλιτέχνη ή υπερκαλύπτει το ταλέντο την όποια έλλειψή της?
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αποφοιτήσει από την φιλοσοφική σχολή ακόμη, ωστόσο εύχομαι σε κάποια στιγμή να τα καταφέρω! Σίγουρα η μόρφωση είναι πολύ σημαντική για έναν καλλιτέχνη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο τα πανεπιστήμια και οι σχολές που την καθορίζουν. Η καλλιέργεια εξαρτάται από την προσωπική ανάγκη του καθενός να ψαχτεί, να αναζητήσει νέους ορίζοντες και να ανοίξει το μυαλό του. Όπως έλεγε η Μελίνα Μερκούρη, η κοινωνική μόρφωση που έλαβε η ίδια στη ζωή της κάλυπτε όλα τα πανεπιστήμια! Πιστεύω όμως ότι το ταλέντο δεν υπερκαλύπτει ποτέ την προσωπική αναζήτηση. Η δουλειά είναι που εξελίσσει το ταλέντο.

4) Πως θα προβάλλατε ως Έλληνας την Ελλάδα στο εξωτερικό?
Μέσα από τον Πολιτισμό μας βέβαια. Από τους σπουδαίους φιλόσοφους της αρχαιότητας μέχρι τους τεράστιους δημιουργούς που καθόρισαν την χώρα μας. Από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Γκάτσο, τον Τσαρούχη, την Κάλλας και τόσους άλλους. Αλλά δεν θα σταματούσα εκεί, θα συνέχιζα μέχρι την σημερινή εποχή και τους νέους ανθρώπους που δημιουργούν και συνεχίζουν να ονειρεύονται για το καλύτερο.

5) Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ακαταμάχητα στην Ελληνική κουλτούρα?
Έχουμε τόσα θετικά στοιχεία που δεν θα ήξερα ποιο να πρωτοδιαλέξω! Σίγουρα είναι αυτός ο υπέροχος ήλιος ο οποίος έχει ποτίσει και ορίσει την κουλτούρα μας, το χαμόγελό μας. Ωστόσο νομίζω ότι τα πιο δυνατά στοιχεία είναι η ιστορία μας, την οποία δυστυχώς δεν γνωρίζουμε σε βάθος και ο πολιτισμός μας. Είναι τα δύο σημεία που μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς και συνάμα τόσο δυνατούς δίπλα στον υπόλοιπο κόσμο.

6) Ποιες και που είναι οι ιδανικές διακοπές?
Σίγουρα στον ευλογημένο αυτό τόπο, κοντά στη θάλασσα, αλλά μακριά από την πολυκοσμία και παρέα με λίγους και εκλεκτούς φίλους.. Α! Και καλό φαγητό!

7) Το υπουργείο τουρισμού έχρισε αντιπρόσωπό του το Σάκη Ρουβά κατά τη διάρκεια της Eurovision 2009. Τι πιστεύετε γι’ αυτή την κίνηση?
Σίγουρα για τη διάρκεια της Eurovision ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση. Άλλωστε ο Σάκης είναι ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα και ένας καλλιτέχνης που έχει δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτά που έχει πετύχει. Νομίζω όμως από την άλλη ότι έχουμε και άλλους πολύ σπουδαίους αντιπρόσωπους της χώρας μας, όπως η Νάνα Μούσχουρη που έχει τραγουδήσει τον Μάνο Χατζιδάκι σε κάθε γωνιά του κόσμου και ο Μάριος Φραγκούλης που έχει τραγουδήσει τα μεγάλα μας έργα με τις μεγαλύτερες ορχήστρες.

8) Πολλοί συνάδελφοί σας οργανώνουν συναυλίες σε όλη την περιφέρεια. Το θεωρείτε απαραίτητο ή είναι θέμα προσωπικής επιλογής?
Πιστεύω πως ο λόγος που κάνουμε αυτή τη δουλειά, είναι για να επικοινωνούμε με τον κόσμο. Επομένως έχουμε την υποχρέωση να πηγαίνουμε στην περιφέρεια και να δίνουμε την ευκαιρία στο κοινό να ακούει καλή μουσική. Προσωπικά, οι περιοδείες μου δίνουν τεράστια ευχαρίστηση, ανακαλύπτω ανθρώπους που διψάνε για πολιτισμό και ανθρώπους που ζούνε μακριά από τον θόρυβο και τα φλας της Αθήνας.

9) Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζετε στον τομέα της σύνθεσης, ποίησης, λογοτεχνίας, ζωγραφικής?
Είναι αμέτρητοι οι καλλιτέχνες που θαυμάζω αλλά και που με έχουν επηρρεάσει. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Καραγάτση, τον Παπαδιαμάντη, τον Τσαρούχη, τον Γκίκα και θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες...Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...