|
Μελίνα Μποτέλη 3
Μελίνα Μποτέλη – Υπάρχουν τρόποι ανάπτυξης του πολιτισμικού τουρισμού…
P2G: Ταξιδέψατε αρκετά στο εξωτερικό. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας για έναν επισκέπτη του εξωτερικού?
Μ.Μ. Παρόλο που έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό, δεν μπορώ να ταυτιστώ με έναν τουρίστα γιατί μάλλον θα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Θα σας απαντήσω χωρίς δόση φιλοπατρίας, καθαρά ως άνθρωπος θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες χώρες, το ότι μπορεί και συνδυάζει τα πάντα. Δεν υπάρχει μονοτονία στην Ελλάδα, είναι κάθε τόπος τελείως διαφορετικός από τον άλλο. Έχει να δείξει πολλά πρόσωπα και διαφορετικές ομορφιές, κάτι που νομίζω ότι σε άλλα κράτη δεν μπορούμε να το βρούμε σε τόση έκταση. Μπορεί να έχει πολλές θάλασσες διαφορετικών μάλιστα τύπων, αλλού βραχώδεις και αλλού αμμώδεις παραλίες, βουνά σκληρά ή βουνά κατάφυτα.
Την Ελλάδα τη γύρισα χάρη στη δουλειά μου, είτε με θεατρικές παραστάσεις είτε πολύ περισσότερο με τις συναυλίες που έκανα. Άλλωστε έτσι οδηγήθηκα και σε αυτή τη στιγμή της προσωπικής μου ζωής.. σε μια συναυλία μου στη Δράμα γνώρισα τον τότε Δήμαρχό της ο οποίος έγινε σύζυγός μου (νυν Υπουργός Βορείου Ελλάδος, κύριος Μαργαρίτης Τζίμας).
P2G: Υπάρχουν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που αξίζουν περισσότερης προβολής στο εξωτερικό?
Μ.Μ. Υπάρχουν μεν αξιόλογες προσπάθειες, όμως θεωρώ ότι για αυτό το θέμα συνδυασμού πολιτισμού-τουρισμού πρέπει κανείς να αγωνιστεί, είτε πρόκειται για τουριστικό μέρος είτε για ορεινό προορισμό.
Να σας πω τι κάνουμε ο άντρας μου κι εγώ όταν τυχαίνει να βρεθούμε για δουλειά στο εξωτερικό: όπου κι αν πάμε, στη Γαλλία, στην Αυστρία, γεμίζουμε τα βράδια μας με σημαντικότατες παραστάσεις ή συναυλίες. Ο πολιτισμός είναι το άλλο πρόσωπο μιας πόλης που σου γεμίζει τα βράδια. Σίγουρα η κουζίνα και το σέρβις παίζουν ρόλο σε έναν τόπο αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πρέπει να γεμίζεις τις μπαταρίες σου και πνευματικά. Αυτό δε γίνεται μόνο μέσω των μουσείων παρότι έχουμε υπέροχα στην Ελλάδα, αλλά και με τις βραδινές εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι αποτελούν το άλλο μισό του τουριστικού προσώπου ενός τόπου.
Κάποτε συζητούσαμε να πάμε ένα ταξίδι στη Ρώμη. Έτυχε όμως να μην έχει καμία εκδήλωση εκείνη την περίοδο, γεγονός που μας απέτρεψε. Τελικά αποφασίσαμε να πάμε στη Βιέννη που είχε χιλιάδες επιλογές από θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ και συναυλίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι πόλεις όπως το Σάλτσμπουργκ και το Λονδίνο βασίζουν τον τουρισμό τους στον πολιτισμό. Νομίζω ότι εμείς σαν χώρα που γέννησε τον πολιτισμό πρέπει να το επιδιώξουμε.
P2G: Πιστεύετε ότι προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού μπορούν να εφαρμοστούν σε πόλεις, π.χ. στις πρωτεύουσες των νομών Βορείου Ελλάδος?
Μ.Μ. Μάλλον αυτό είναι περισσότερο θέμα των τοπικών αρχών. Εφόσον αναφέρατε όμως τη Βόρειο Ελλάδα, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό είναι ένα από τα έργα που θέλει να αφήσει πίσω του ο άντρας μου. Να υπάρχουν δηλαδή οι υποδομές ώστε να αναπτυχθεί ο πολιτισμός τουλάχιστο στις πρωτεύουσες των νομών. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διοργανώσεων κάθε βράδυ, τουλάχιστο να υπάρχει κάθε Παρασκευή και Σάββατο που ο κόσμος είναι πιο ελεύθερος και βγαίνει περισσότερο έξω.
P2G: Έχουμε ένα καλό παράδειγμα σημαντικών διοργανώσεων φεστιβάλ στη Χαλκιδική και την Πιερία, που βέβαια απευθύνονται στον καλοκαιρινό τουρισμό.
Μ.Μ. Ακριβώς! Έχουμε όμως και το χειμερινό τουρισμό που το χρειάζεται περισσότερο εφόσον η μέρα είναι μικρότερη. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους κάθε τόπου να επενδύσουν σε πολιτιστικές βραδιές. Είναι πολύ σημαντικό τουλάχιστον εσείς οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξετε τον πολιτιστικό τουρισμό σε 12μηνη βάση.
Το ερώτημα όταν συζητούμε για εκδρομές στην Ελλάδα, όσο όμορφη κι αν είναι η πόλη τίθεται πάντα: και το βράδυ τι θα κάνουμε?
Σκεφτόμουν πριν, τι μπορεί να γίνει στην πρωτεύουσα κάθε νομού που να δίνει χαρά και στους κατοίκους και στους επισκέπτες.
P2G: Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις ιδανικές διακοπές?
Μ.Μ. Είναι πολλά. Πέρα από την αντικειμενική ομορφιά ενός τόπου, είναι το πόσο προσεγμένο έχουνε τον τόπο τους οι άνθρωποι, είναι το ξενοδοχείο που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, η καθαριότητα, η ζεστή διάθεση και ο τρόπος που θα σε δεχτούν.
P2G: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι ωραιότεροι οικισμοί στην Ελλάδα, που διαθέτουν τις προϋποθέσεις των ιδανικών διακοπών?
M.M. Δεν μπορώ να σας πω ονομαστικά είτε γιατί οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται σε ανάπτυξη είτε γιατί μπορεί να μην είμαι ενημερωμένη για οικισμούς που έχουν αναδημιουργηθεί. Σε ορισμένα μέρη που επισκεπτόμουν λόγω της δουλειάς μου, εκπλησσόμουν ευχάριστα γιατί έβλεπα αυτή την ανάπτυξη, την επιστροφή νέων ανθρώπων στον τόπο τους.
Σίγουρα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη διάρκεια του χειμώνα τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά θα μπορούσαν να μην είναι μόνο αυτά. Δεν είναι όλοι χιονοδρόμοι, μπορεί π.χ. να είναι περιπατητές.
P2G: Πως σας φαίνεται η προσπάθεια πολλών νομαρχιών να αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα και λαογραφικές εκδηλώσεις? Πιστεύετε ότι είναι δέλεαρ για τους επισκέπτες?
Μ.Μ. Είναι δέλεαρ, αλλά νομίζω ότι χρειάζονται για αυτά σκηνοθέτες που θα τα οργανώσουν καλύτερα. Για τα παραδοσιακά έθιμα, τα καρναβάλια, πιστεύω ότι δεν αρκεί μόνο η πρωτοβουλία των κατοίκων. Θέλει έναν άνθρωπο επαγγελματία που θα συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες, θα τις οργανώσει και θα δουλέψει με τους κατοίκους ώστε να βγει ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Υπάρχουν Έλληνες σκηνοθέτες που τους ενδιαφέρει να σκηνοθετήσουν κάτι τέτοιο. Για το έθιμο π.χ. των Αράπηδων που αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Δράμας, εγώ θα πρότεινα στους Δραμινούς να φέρουν έναν αξιόλογο σκηνοθέτη. Ο Σωτήρης Χατζάκης είναι ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι δραστηριότητες. Τώρα βέβαια εγώ δεν έχω μιλήσει με το Χατζάκη, αλλά έχω δουλέψει μαζί του, γνωρίζω τη Δράμα μια που είναι ο τόπος που ζω, άρα ξέρω ότι αυτά τα δύο μπορούν να «παντρευτούν».
P2G: Στα γυρίσματα του σήριαλ «Της αγάπης μαχαιριά» που ήρθατε σε επαφή με τους Κρητικούς ποια στοιχεία στο χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά τους σας εντυπωσίασαν?
Μ.Μ. Δεν ήταν η πρώτη φορά.. έχω ξαναβρεθεί στην Κρήτη, για μεγάλο μάλιστα διάστημα, με τον «Απόντα» της Μιρέλας Παπαοικονόμου. Οπωσδήποτε οι Κρητικοί έχουν κάτι ιδιαίτερο. Η ντοπιολαλιά τους και γενικότερα το ταμπεραμέντο τους είναι διαφορετικά.
Γενικότερα πρέπει να παρατηρείς τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου για να τις προβάλλεις, κυρίως σε ένα τηλεοπτικό σήριαλ. Το ίδιο είχε γίνει και με τους τσιγγάνους. Έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους για να μάθεις τον τρόπο που μιλάνε ή που κινούνται.
P2G: Πιστεύετε ότι η Ελληνική περιφέρεια έχει τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει φόντο ελληνικών ή ξένων, τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών παραγωγών?
Μ.Μ. Και βέβαια! Πρώτα από όλα από εμάς τους Έλληνες αν και αυτό γίνεται ήδη εδώ και χρόνια. Εγώ επιδιώκω να έρθουν στη Δράμα να κάνουν σήριαλ αλλά υπάρχει το πρόβλημα της απόστασης. Για την ταινία είναι πιο μικρό το διάστημα που απαιτείται, επομένως πιο εύκολο να γίνει. Για να γίνει σήριαλ, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι βασικοί ρόλοι θα πρέπει να δοθούν σε ηθοποιούς που δε δουλεύουν ταυτόχρονα στο θέατρο. Στον «Απόντα» που όλα τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη και μείναμε για δύο συνεχείς μήνες, ο όρος ήταν για όλους να μη δουλέψουν στο θέατρο. Μόνο στην περίπτωση που ένα σήριαλ είναι γραμμένο μέχρι το τέλος του οπότε θα γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές πόσο θα μείνουν στην περιοχή, μπορεί να παίξει στην τηλεόραση όλη η Ελληνική περιφέρεια.
P2G: Στα σήριαλ που γυρίστηκαν στην Ελληνική περιφέρεια υπάρχει ήδη ένα ελκυστικό στοιχείο: το ότι εφόσον η φωτογραφία, το φόντο είναι όμορφο, έχει ενδιαφέρον να το δει ο κόσμος.
Μ.Μ. Έτσι είναι. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό το να βλέπει τις δικές του τις περιοχές. Δεν είναι και τυχαίο ότι τα μέρη που προβάλλονται μέσω των σήριαλ τονώνονται πολύ τουριστικά. Αρκεί να σας πω ότι με την προβολή του σήριαλ «Της αγάπης μαχαιριά» στην Κρήτη ήρθε κόσμος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ομογένεια που το παρακολουθούσε δορυφορικά. Μας συναντούσε κόσμος και μας έλεγε ότι ήρθε για να δει αυτά τα μέρη.
Μόλις παίχτηκε ο «Απόντας» που ήταν από τα πρώτα σήριαλ που γυρίστηκαν στην περιφέρεια, από το Πάσχα ακόμη ξεκίνησαν να ξεναγούν τους Έλληνες τουρίστες στα μέρη που γυρίστηκε το σήριαλ! Είχε γίνει ολόκληρο tour για να δείξουν το σπίτι, το μαγαζί, την Τράπεζα…
Η Σαντορίνη μετά την ταινία «Οι Εραστές του καλοκαιριού» έγινε διάσημη για πολλά χρόνια. Τώρα, θα παίξει η Σκόπελος μετά το «Mama mia» που γυρίζεται εκεί.
Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να προάγουμε τον πολιτιστικό τουρισμό για να δώσουμε άλλο ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην Ελλάδα...Σας ευχαριστώ..
Συνέντευξη: Σοφία Μπουρνατζή
www.pass2greece.gr
|
|
|
|