Ύδρα – Η ναυαρχίδα του Αργοσαρωνικού..

Το άγονο νησί των 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων δημιούργησε μόνο του την ιστορία του. Χωρίς νερό – παρόλο το όνομά του, χωρίς καλλιέργειες, χωρίς παραγωγικούς πόρους ήταν άξιο απορίας πως κατάφερε να συντηρήσει τους πρώτους κατοίκους του, το 3.000 π.Χ. όπως αποδεικνύεται από αποσπασματικά ευρήματα. Τους επόμενους 45 αιώνες, η Ύδρα εμφανίζεται σπάνια έως καθόλου σε ιστορικές καταγραφές.

Ό,τι μέχρι τότε αποτελούσε μειονέκτημα για το νησί, ήταν σωτηρία για τις κυνηγημένες οικογένειες μεταναστών. Η δυσκολία πρόσβασης, η έλλειψη πόρων και το γυμνό τοπίο θεωρήθηκε ένας ασφαλής τόπος που δε θα απειλούνταν από πειρατές ή εισβολείς απλά γιατί δεν υπήρχε κίνητρο κατάκτησής του. Από το 15ο έως το 17ο αιώνα, οι «σκληροί» κάθε περιοχής της Ελλάδας μετοικούν στην Ύδρα όπου ελλείψει άλλης δραστηριότητας στρέφονται στη ναυτιλία και το εμπόριο.

Το απαύγασμα του πολιτισμού της Ύδρας ήταν το 18ο αιώνα αφενός λόγω της προσέλκυσης νέων οικογενειών, αφετέρου εξαιτίας των εντυπώσεων που οι ναυτικοί μετέφεραν από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά το νησί παράγει ένα δικό του προϊόν: την κουλτούρα! Η Ύδρα συνδέει το όνομά της με διάσημους Έλληνες και ξένους ζωγράφους, ποιητές, λογοτέχνες. Η οικονομική της ευρωστία είναι τόση που έχει τη δυνατότητα να διαθέσει 120 καράβια και 2.400 κανόνια για την Ελληνική Επανάσταση.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα του 50 οι Υδραίοι ανακαλύπτουν τη γοητεία της έβδομης τέχνης. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική, τα παλιά αρχοντικά, οι στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι, οι παραδοσιακές εκκλησίες, οι γραφικοί κάτοικοι γίνονται φόντο σε αξεπέραστες ελληνικές επιτυχίες του Φίνου και του Κακογιάννη φιλοξενώντας τα μεγάλα ιερά τέρατα του κινηματογράφου. To Hollywood και η Cinecita βρίσκουν στο λαμπερό φως του Αργοσαρωνικού ήλιου, τη συνταγή της επιτυχίας. Τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τους σύγχρονους επισκέπτες μετέφεραν μορφές όπως: Μερκούρη, Λαμπέτη, Σοφία Λόρεν. Στα αρχοντικά των Κουντουριώτη, Τομπάζη, Μιαούλη διέμειναν καλλιτέχνες που άφησαν τη σφραγίδα τους στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη: Ελύτης, Σεφέρης, Χένρι Μίλερ, Σαγκάλ, Εγγονόπουλος.

Δεδομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, δε θα μπορούσε ή σύγχρονη Ύδρα να προσφέρει κάτι λιγότερο. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αντικατοπτρίζουν ένα υψηλό επίπεδο τέχνης παρουσιάζοντας την ελίτ των καλλιτεχνών. Ακόμη και οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης όπως τα «Μιαούλεια» που στο τέλος κάθε Ιούνη υπενθυμίζουν το μεγάλο κατόρθωμα του ομώνυμου ναυάρχου, συνδυάζονται με φαντασμαγορικούς εορτασμούς. Αντίστοιχη με την πολιτιστική ζωή είναι και η διασκέδαση. Οι Υδραίοι, παλιοί οικοδεσπότες στο χώρο του τουρισμού, δεν αφήνουν ακρότητες να καταστρέψουν τη φήμη του νησιού τους και τη διασκέδαση των επισκεπτών τους. Ο κοσμοπολίτικος αέρας επηρρεάζει κάθε τουρίστα προτρέποντάς τον να κινηθεί στους ρυθμούς των μεγάλων αστέρων.

Από το λιμάνι του Πειραιά ο επισκέπτης θα φτάσει σε 1,5 ώρα στην Ύδρα με ιπτάμενο δελφίνι.
 Θα περπατήσει σε ένα από τα ελάχιστα σημεία του κόσμου όπου δεν επιτρέπεται αυτοκίνητο.
 Θα αποτυπώσει μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Αγώνα, περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου-Αρχείου.
 Θα προσευχηθεί σε κάποια από τις 300 εκκλησίες και τα 6 μοναστήρια.
 Θα φωτογραφήσει την υπέροχη θέα από το ύψωμα όπου βρίσκονται τα κανόνια.

Πληροφορίες:
www.hydra.gr
www.nomarhiapeiraia.gr

www.pass2greece.gr

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...