Πειραιάς – «Τα παιδιά» ενός λιμανιού με Όσκαρ..

Κάνθαρος, Πόρτο Λεόνε, Πόρτο Δράκο, Ασλάν Λιμάνι, Πειραιάς. Το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα και υπήρξε πάντα συνδεδεμένη με το λιμάνι και τη θάλασσα.

Ο Πειραιάς είναι φυσικό λιμάνι και ένας από τους κυριότερους λόγους για την ακμή της Αθήνας με την ισχυρή ναυτική δύναμη. Ενισχυμένο με τα εντυπωσιακά Μακρά Τείχη του Θεμιστοκλή κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, που περιέβαλαν το σύνολο του λιμένα και την πόλη της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά ήταν η βάση του αθηναϊκού στόλου και η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της πόλης που κατάφερε να δώσει νικηφόρες ναυμαχίες εναντίον των Περσών.

Παρά την αίγλη του παρελθόντος, το λιμάνι είχε καταστραφεί και σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί μετά τον 4ο μ.Χ. αιώνα για να αναβιώσει μόνο στη σύγχρονη εποχή, μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους το 1832. Αρχικά, η σταδιακή βιομηχανική ανάπτυξη και στη συνέχεια η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στη δεκαετία του '20 άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της πόλης. Η επιτακτική ανάγκη για στέγαση των χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων και η πάλη για επιβίωση διαμόρφωσε έναν νέο πολιτισμό, πολύχρωμο και πλούσιο παρά την απόλυτη φτώχεια.

Το αποτέλεσμα ήταν η πνοή ζωής στην περιοχή του Πειραιά και η ανάπτυξη των τεχνών και του εμπορίου σε βαθμό που να θεωρείται το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο πολυσύχναστα στη Μεσόγειο. Τη δεκαετία του ‘60, η εικόνα του Πειραιά ταξιδεύει στο εξωτερικό και το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη «Τα παιδιά του Πειραιά» για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού κάνοντας τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί με την ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη για το λιμάνι του Πειραιά.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την επίσκεψή τους στον Πειραιά με το λιμάνι και την αναχώρησή τους για κάποιο από τα νησιά. Δεν είναι όμως έτσι. Το αληθινό πρόσωπο του Πειραιά βρίσκεται στα ενδότερα. Το εμπορικό κέντρο του στη Σωτήρος Διός και Βασιλέως Γεωργίου κοντά στο υπέροχο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κατακλύζονται από κόσμο, ενώ κάθε Κυριακή πρωί στην οδό Αλιπέδου διοργανώνεται υπαίθριο παζάρι με αντίκες και εμπορεύματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στον Πειραιά βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο παρουσιάζει τη δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων, από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Όμως η καρδιά του Πειραιά βρίσκεται στο λόφο της Καστέλλας, η οποία ήταν μια από τις πρώτες συνοικίες που διαμορφώθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η πανοραμική θέα που προσφέρει ο λόφος της Καστέλλας στο Τουρκολίμανο και τη γύρω περιοχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της ακόμα και σήμερα. Τα νεοκλασσικά σπίτια με τους κήπους και τα λουλούδια δίνουν στην Καστέλα μια ταυτότητα ανθρώπινη την οποία ευτυχώς έχει καταφέρει να διατηρήσει έως σήμερα.

Τα εστιατόρια της Καστέλλας με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα είναι ένα από τα σύγχρονα στέκια της πόλης. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία καθώς και ένα κέντρο μπόουλινγκ με πανοραμική θέα. Στο λόφο υπάρχει επίσης το Βεάκειο Θέατρο, ένα υπαίθριο θέατρο που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις.

Πώς να πάτε στον Πειραιά
Ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος για να φτάσετε στο λιμάνι είναι από τη γραμμή 1 του μετρό στο τερματικό σταθμό Πειραιάς. Ακριβώς έξω από το σταθμό υπάρχει γέφυρα για τους πεζούς που καταλήγει στην Πύλη Ε6 από όπου αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων. Δρομολόγια πλοίων : Τηλ.: 14541 ή 171

Κείμενο: Στέλλα Πράσινου

www.pass2greece.gr

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...