Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών – Εκφράζοντας τη γονιμότητα της τέχνης..

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή από κυκλαδικά ειδώλια και αντικείμενα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που ανήκε στην οικογένεια Γουλανδρή. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό από το 1986 ενώ το 1991 επεκτάθηκε σε μια νέα πτέρυγα, στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, ένα αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ που βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου.

Ο Νικόλαος και η Ντόλλη Γουλανδρή άρχισαν να συλλέγουν αρχαιολογικά ευρήματα στις αρχές της δεκαετίας του '60, αφού τους είχε χορηγηθεί επίσημη άδεια από το ελληνικό κράτος. Η συλλογή της διάσημης οικογένειας των εφοπλιστών δεν άργησε να γίνει διάσημη ανάμεσα στους μελετητές και ιστορικούς κυρίως λόγω των σπάνιων ευρημάτων κυκλαδικού πολιτισμού.

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός ήκμασε στα νησιά των Κυκλάδων στο κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ 3200 και 2000 π.Χ. Τα πιο γνωστά ευρύματα είναι τα μαρμάρινα ειδώλια που αντιπροσωπεύουν κυρίως ανθρώπινες φιγούρες γυναικών με τα χέρια διπλωμένα πάνω από την κοιλιά και στο πρόσωπό τους είναι εμφανής μόνο η μύτη. Οι φιγούρες αυτές έγιναν πλέον παγκόσμιο σύμβολο των θεοτήτων γονιμότητας.

Η αφαιρετική τέχνη, οι απλές γραμμές των ειδωλίων που περιορίζονται στην ανάδειξη της απλότητας επηρέασε πολύ τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ένα ειδώλιο αναφέρεται ως «η φιγούρα του Μοντιλιάνι» δείχνοντας το βαθμό επιρροής που έχουν ακόμα και σήμερα αυτά τα μικρά αγαλματίδια με ηλικία 5.000 χρόνων!

Η συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης περιλαμβάνει αντικείμενα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο όπως αγγεία, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και μια συλλογή νομισμάτων. Η συλλογή των ευρυμάτων Κυκλαδικής τέχνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το 1978 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε σημαντικά μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το Μουσείο Τέχνης στο Τόκιο και το Κιότο, το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και το Grand Palais στο Παρίσι.

Σήμερα, η συλλογή εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία. Το 2002, ο συλλέκτης Θάνος Ν. Ζιντίλης δώρισε στο μουσείο μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, που τώρα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής τέχνης.

Εκτός όμως από τις μόνιμες συλλογές, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών περιοδικών εκθέσεων που φιλοξενεί, τόσο σε συλλογές αρχαίας τέχνης όσο και σε συλλογές σύγχρονης τέχνης δίνοντας βήμα σε καλλιτέχνες της εποχής μας να δείξουν το έργο τους. Οι περιοδικές συλλογές του μουσείου συχνά συνοδεύουνται από διαλέξεις, ενώ διοργανώνονται και θεματικές παρουσιάσεις για τα παιδιά, δίνοντας στο μουσείο και την τέχνη μια πιο άμεση ματιά.

Το επιστέγασμα της επίσκεψης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι το καφέ – εστιατόριο που βρίσκεται στο αίθριο του κτιρίου, ενώ το κατάστημα του μουσείου είναι ενημερωμένο με σχετική βιβλιογραφία και αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου.

Πρόσβαση:
Μετρό
Γραμμή 3: στάσεις Ευαγγελισμός, Σύνταγμα (η Γραμμή 3 φθάνει μέχρι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος)
Γραμμή 2: στάση Σύνταγμα
Λεωφορεία
Α5, Ε6, Ε7, Χ14, 054, 200, 203, 204, 220, 221, 224, 235, 408, 608, 622, 732, 815
Τρόλεϊ
3, 7, 13

Πληροφορίες: www.cycladic.gr

Κείμενο: Στέλλα Πράσινου
Φωτογραφίες: www.virtualtourist.com

www.pass2greece.grΠατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...