Καλαμάτα – Μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη..

Λουσμένη στο φως, με χώματα ευλογημένα, στεφανωμένη από περήφανα κάστρα και ακρογιαλιές, η Καλαμάτα έχει ό,τι θα ήθελε κανείς να ζητήσει. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε υπολογίσιμη τουριστική δύναμη και όχι άδικα αφού οι φυσικές ομορφιές με την πλούσια πολιτιστική παράδοση και την εξαιρετική τοπική παράδοση μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Η γοητεία της Καλαμάτας δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά του κόσμου, καθώς το National Geographic Traveller συγκαταλέγει τη Μεσσηνία μέσα στους 20 κορυφαίους προορισμούς για το 2011. Έκτοτε η φήμη της πόλης σαν ανερχόμενος τουριστικός προορισμός έχει εκτοξευτεί. Η γεωγραφική της θέση στους πρόποδες του Ταϋγέτου και στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου κάνουν την Καλαμάτα τόσο εύκολα προσβάσιμη όσο και μακρινή όσο πρέπει για τον επισκέπτη. Το λιμάνι της είναι ένα από τα πιο σημαντικά στη Μεσόγειο και το αεροδρόμιο δέχεται εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό κάθε χρόνο.

Η παραλία της Καλαμάτας έχει την τιμητική της το καλοκαίρι και για τους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους. Εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ., έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της και μπορεί εύκολα κανείς να την επισκεφτεί από το κέντρο της πόλης με τα πόδια. Τα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια συγκεντρώνουν όλη την καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή της πόλης. Το 2013, διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, γεγονός που βάζει την Καλαμάτα στον χάρτη των προορισμών μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Στα ενδότερα της πόλης πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κανείς. Αν και τα παλιά νεοκλασικά κτήρια εκλείπουν από την αρχιτεκτονική της Καλαμάτας, κυρίως λόγω του καταστροφικού σεισμού του 1986, η προσεγμένη όψη της πόλης με τους ιβίσκους να ανθίζουν στα πεζοδρόμια της δίνουν μια ανάλαφρη έκδοση του αστικού τοπίου.

Κοντά στο λιμάνι της πόλης, στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού «Καλαμάτα λιμήν», βρίσκεται ένα αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Το μουσείο – πάρκο φιλοξενεί μηχανές και βαγόνια τρένων κάθε εποχής.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Από αυτή τη μικρή εκκλησία ξεκίνησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από την Οθωμανική κυριαρχία και τελέστηκε η πρώτη δοξολογία μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς.

Στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, δεσπόζει το Κάστρο της Καλαμάτας, που χτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία από Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Είναι το σημείο εκείνο που προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη και έχει φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της τέχνης του χορού και κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση.

Ωστόσο, η έλξη που ασκεί η Καλαμάτα σε όσους την επισκέπτονται δεν είναι μόνο όσα μπορεί να δει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Η Καλαμάτα, εκτός από μεγαλύτερη πόλη της νοτίου Πελοποννήσου είναι και η γαστριμαργική πρωτεύουσά της. Η τοπική κουζίνα βασίζεται στην απλότητα και αποτελείται από ντόπια προϊόντα, πραγματικά διαμάντια του εύφορου μεσσηνιακού κάμπου που έχουν κατακτήσει τη διεθνή κουζίνα με τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών τους. Πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η ελιά Καλαμών και ακολουθούν η σταφίδα και τα αποξηραμένα σύκα, που λόγω της ποιότητάς τους έγιναν εξαγώγιμα προϊόντα ήδη από τον 19ο αιώνα.

Και για όσους έχουν ήδη ανακαλύψει τις ομορφιές της Καλαμάτας, οι κοντινοί προορισμοί της Μεσσηνίας ενδείκνυνται για να επεκτείνετε το πεδίο δράσης και περιπέτειας. Η Στούπα, η Καρδαμύλη, η Κορώνη, η Κυπαρισσία, η Μεθώνη, η Πύλος είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς για κοντινές αποδράσεις. Ακόμα πιο κοντά στην πόλη της Καλαμάτας βρίσκονται οι παραλίες της Μικρής Μαντίνειας, της Αλμυρού και της Σάντοβας Αβίας.

Πώς να πάτε στην Καλαμάτα:
Οδικώς απόσταση από την Αθήνα είναι 239 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά και από τη Θεσσαλονίκη είναι 715 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί 6,5 ώρες περίπου.
Η Καλαμάτα συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Λιμεναρχείο Καλαμάτας: 27210 22218
Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 27210 69442
ΟΣΕ Καλαμάτας: 27210 95056

Κείμενο: Στέλλα Πράσινου

www.pass2greece.grΠατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...