Αίγινα – Μικρή σε έκταση, τεράστια σε φήμη..

Αν και βρίσκεται μόνο μια ώρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι του Πειραιά, φτάνοντας στο νησί της Αίγινας συναντάς μια άλλη πραγματικότητα, τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά από την καθημερινότητα της πόλης. Η κοντινή απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα έχει κάνει την Αίγινα ιδανικό προορισμό για σύντομες αποδράσεις, αλλά ταυτόχρονα της έχει προστατέψει από τον άκρατο εκσυγχρονισμό.

Την ομορφιά του νησιού προσπάθησαν να εξηγήσουν οι αρχαίοι με ένα μύθο που ήθελε την Αίγινα να είναι η ομορφότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού. Ο Δίας ερωτεύτηκε την Αίγινα, την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί που ονομαζόταν μέχρι τότε Οινώνη. Έκτοτε το νησί πήρε το όνομα της όμορφης Αίγινας και απέκτησε βασιλιά το γιό τους Αιακό. Για να αποκτήσει υπηκόους ο βασιλιάς του ακατοίκητου νησιού, ο Δίας μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους και για αυτό οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες, οι οποίοι αργότερα αποτελούν και τον ατρόμητο στρατό του Αχιλλέα στον Τρωικό πόλεμο.

Η Αίγινα ξεκινά από την αρχαιότητα σαν αποικία της Επιδαύρου και αναδεικνύεται σε σημαντική ναυτική και εμπορική δύναμη. Κυκλοφορεί το πρώτο νόμισμα στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τον αιγηνίτικο στατήρα, ένα αργυρό νόμισμα που απεικονίζει από τη μια μεριά έναν άνθρωπο να βαδίζει και από την άλλη μια χελώνα. Το νόμισμα ενισχύει την ανάπτυξη του εμπορίου και γίνεται αποδεκτό σε εμπορικές συναλλαγές σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Παρά τη σημερινή στενή σχέση της με την Αθήνα, η Αίγινα δεν υπήρξε πάντα φίλη αφού σαν ανερχόμενη ναυτική δύναμη κρατά εχθρική και ανταγωνιστική στάση απέναντι στους Αθηναίους. Το νησί περνά στην ιστορική αφάνεια κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων και υποφέρει από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Αράβων και των πειρατών. Αργότερα περιέρχεται στην κυριαρχία των Βενετών και έπειτα των Τούρκων για να καεί σχεδόν ολοκληρωτικά το 1537 μ.Χ. από τον Μπαρμπαρόσα. Μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα παίζει σημαντικό ρόλο στον Αγώνα για την Ελευθερία του 1821.

Ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας επιλέγει την Αίγινα για πρωτεύουσα όπου καταφτάνει το 1828. Πολλά από τα σημαντικά βήματα στην τοπική κοινωνία οφείλονται σε αυτόν όπως η ίδρυση του Ορφανοτροφείου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από τον 18ο και τον 19ο αιώνα η Αίγινα βλέπει οικονομική άνοδο και το λιμάνι της αναδεικνύεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του Αργοσαρωνικού αλλά και του Αιγαίου. Τα στενά σοκάκια με τα νεοκλασικά κτήρια που πολλά ακόμη ευτυχώς σώζονται, είναι στις μέρες μας πόλος έλξης επισκεπτών. Η Αίγινα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και πολλοί είναι αυτοί που την έχουν επιλέξει ως τόπο εξοχικής κατοικίας.

Ο απλός τρόπος ζωής, οι όμορφες παραλίες και το φυσικό περιβάλλον που απλώνεται στο τοπίο της Αίγινας είναι ό,τι ζητά κάθε ταξιδιώτης. Αυτό το όμορφο νησί έχει πολλές παραλίες, όπως: Σουβάλα, Μπάγια, Αγία Μαρίνα, Πόρτο, Μαραθώνας, Αιγινήτισσα, Πέρδικα και Μονή. Ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα είναι η Αγία Μαρίνα με μια μεγάλη αμμώδη παραλία και το διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αφαίας, έναν από τους καλύτερα σωζόμενους αρχαίους ναούς.

Μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά από την Αγία Μαρίνα βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, όπου φυλάσσονται και τα λείψανα του Αγίου. Το μοναστήρι κτίστηκε από τον ίδιο το 1904 και γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών.

Τα φημισμένα φυστίκια Αιγίνης είναι ένα από τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης του νησιού, ονομαστά για την ποιότητά τους και οι καλλιέργειες με τα δέντρα των φυστικόδεντρων πρασινίζουν τα χωράφια της Αίγινας.

Το νησί της Αίγινας, λόγω της κοντινής απόστασης και της εύκολης πρόσβασης με τακτικά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε τόπο μόνιμης πλέον κατοικίας πολλών, χωρίς όμως να χάσει τίποτα από την απλότητα του. Η Αίγινα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που θέλουν να αποδράσουν για λίγο ή περισσότερο από την Αθήνα. Μια επίσκεψη θα σας πείσει!

Κείμενο: Στέλλα Πράσινου

www.pass2greece.grΠατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...