Μέτσοβο – Η παράδοση της αρχοντιάς..

Η ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου χαρακτηρίζεται από ένα πολυσχιδές ανάγλυφο, που αποτυπώνεται όχι μόνο στο πυκνό αλλά κυρίως στο βαθιά χαραγμένο υδρογραφικό δίκτυο. Τo Μέτσοβο και τα γύρω χωριά του είναι κτισμένα στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, κρυμμένα μέσα σε οξιές και έλατα, σ’ ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, που ορθώνεται από το όρος Λάκμος έως τη Φλέγγα και το πέρασμα της Κατάρας.

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Η πρόσβαση τα τελευταία χρόνια διευκολύνθηκε και ο χρόνος ταξιδιού μειώθηκε, όταν το Μέτσοβο συνδέθηκε με την Εγνατία Οδό.

Το σύνολο των ιστοριογραφικών πληροφοριών και των αρχαιολογικών ευρημάτων της επαρχίας Μετσόβου ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για μια περιοχή που κατοικήθηκε διαρκώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τον 10ο αιώνα και ως τα τέλη του 18ου αιώνα, το Μέτσοβο τελεί υπό προνομιακό καθεστώς και του παρέχονται οικονομικές ευκολίες, πολιτικές ελευθερίες καθώς και διοικητική και εκκλησιαστική αυτονομία λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης. Το Μέτσοβο, χάρη στα ιδιαίτερα αυτά προνόμια σημείωσε σημαντική εμπορική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική πρόοδο.

Το 1854, μετά τη μάχη που διεξήχθη με τους Τούρκους, ο οικισμός υπέστη σοβαρές καταστροφές και λεηλασίες. Η πρόοδος που σημειώθηκε στο Μέτσοβο μετά την καταστροφή οφείλεται στους πολλούς ευεργέτες που ανέδειξε η πόλη, οι οποίοι με τα πλούσια κληροδοτήματα που άφησαν, το στήριξαν οικονομικά. Αποφασιστικής σημασίας γεγονός για τη σύγχρονη ανάπτυξη του Μετσόβου αποτελεί το Ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που δημιουργήθηκε το 1948 από τον ίδιο τον ευεργέτη, με την παρακίνηση και ενθάρρυνση του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα.

Τα περισσότερα από τα σημερινά διατηρητέα κτίσματα του Μετσόβου είναι παλιά αρχοντικά των ευεργετών που στεγάζουν αξιόλογα έργα τέχνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η «Πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ» όπου εκτίθενται 250 περίπου πίνακες και γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης» που στεγάζεται στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Τοσίτσα και περιέχει μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων μεγάλης αξίας.

Το πλούσιο παρελθόν της κωμόπολης αποτυπώνεται στα εντυπωσιακά μοναστήρια (της Θεοτόκου κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, του Αγίου Νικολάου νότια του Μετσόβου και της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση κόκκινο Λιθάρι), στους παραδοσιακούς ξενώνες που λειτουργούν σε παλιές κατοικίες, στις 20 πέτρινες βρύσες του 18ου και 19ου αιώνα.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ενσωμάτωσαν τα υλικά και την τεχνοτροπία της ντόπιας αρχιτεκτονικής και οι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον:
Ο «Αβερώφειος Κήπος» είναι ένα πάρκο 10 περίπου στρεμμάτων που περιέχει όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου. Επίσης περιλαμβάνει τον Ι. Ν.Αγίου Γεωργίου και παιδική χαρά.
Το Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο» διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διεξαγωγής συνεδρίων και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο την έκθεση Οστρακοειδών του καθ. κ. Νικ. Παυλίδη.
Το 1987 κατασκευάστηκε η «Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου» με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο που τροφοδοτεί με νερό, αλλά εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο και χώρο αναψυχής όπου οι επισκέπτες μπορούν να ασκήσουν ερασιτεχνική αλιεία, και να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο.

Στην περιοχή του Μετσόβου συναντώνται οι πέντε σημαντικές υδρολογικές λεκάνες της Ελλάδας. Από το Μέτσοβο πηγάζει ο Μετσοβίτικος ποταμός, παραπόταμος του Άραχθου ενώ σε μικρή απόσταση πηγάζουν ο Αχελώος, ο Αώος και οι παραπόταμοι του Πηνειού και του Αλιάκμονα (Βενέτικος). Τα συναρπαστικά τοπία μπορούν να εξερευνηθούν με τη βοήθεια σηματοδοτημένων ορειβατικών μονοπατιών.
Σχεδιάστηκαν διαδρομές πεζοπορίας (μονοπάτια με σήμανση) προς τον Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα» και αντιστρόφως αλλά και από το Μέτσοβο προς την Τεχνητή Λίμνη Πηγών.
Οι πολλοί χωματόδρομοι είναι ιδανικοί για ποδήλατο βουνού. Μια βόλτα με ποδήλατο γύρω από τη λίμνη του Αώου θα σας ενθουσιάσει. Η λίμνη προσφέρεται και για kayak. Στον Προφήτη Ηλία υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία στο οροπέδιο Πολιτσών.

Το ορεινό έδαφος και ο βαρύς χειμώνας στο Μέτσοβο και στη γύρω περιοχή προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για χειμερινά σπορ. Στην περιοχή του Μετσόβου λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα. Στο ύψωμα Καρακόλι, ακριβώς έξω από το Μέτσοβο, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο με δύο πίστες 1000 και 1200 μ. σε υψόμετρο 1350 και 1520 μ. αντίστοιχα, με ανατολικό προσανατολισμό. Εξυπηρετείται από διπλό τελεφερίκ 800 μ. και προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού και οχημάτων snowmobile ενώ υπάρχει σχολή σκι. Το οροπέδιο Πολιτσών, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι προσφέρονται για ορειβατικό σκι.

Η γραφικότητα του Μετσόβου δεν προέρχεται μόνο από τα κτίσματα ή την απείραχτη φύση αλλά κυρίως από τον αναλλοίωτο τρόπο ζωής των κατοίκων. Η ορεινή κτηνοτροφία αποτελεί εδώ και αιώνες, στην ευρύτερη περιοχή, ένα βασικό παράγοντα ανάπτυξης. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται στον τομέα της υλοτομίας και της επεξεργασίας του ξύλου από τις παλιότερες μέρες έως σήμερα. Στο Μέτσοβο, στη Μηλιά και στο Ανήλιο η λαϊκή τέχνη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασχολίες. Η υφαντουργία έχει μακρά παράδοση και η τυροκομία αποτελεί ένα άλλο πόλο ανάπτυξης. Μακρά παράδοση υπάρχει και στην οινοποιία.

Το Μέτσοβο και τα χωριά που το περιβάλλουν δημιούργησαν μια ιδιότυπη κοινωνία, επηρεασμένη από τον τρόπο ζωής στα βουνά της Πίνδου, που μέσα από τις γιορτές και τα πανηγύρια διαδόθηκε ως τις μέρες μας. Έτσι, η μουσική παράδοση του Μετσόβου παρουσιάζεται αισθητά διαφοροποιημένη από τις αντίστοιχες άλλων περιοχών. Κοινό δομικό στοιχείο όλων αυτών αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός και ο συναισθηματισμός. Στα πανηγύρια οι πιο πολλοί κάτοικοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, χορεύουν τους τρεις χορούς του Μετσόβου και γλεντούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μια ολοκληρωμένη ανάμνηση από το Μέτσοβο περιλαμβάνει shopping υφαντών και ξυλόγλυπτων, κόκκινο κρασί με μετσοβόνε και κοντοσούβλι στη λαδόκολλα στην πλατεία με τους γέροντες, μια ξεκούραστη βόλτα με το lift σε ύψος 1.000 μέτρων και ύπνο ελαφρύ κάτω από τις χειροποίητες φλοκάτες με το τζάκι αναμμένο.

ΠΗΓΕΣ:
Δήμος Μετσόβου, www.metsovo.gr
www.wikipedia.gr

www.pass2greece.gr

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...