Λουτρά Πόζαρ Πέλλας – Βουτώντας στις πισίνες της φύσης..

Τα Λουτρά Λουτρακίου Δήμου Αριδαίας απέχουν 2 χλμ. από το κοντινότερο χωριό το Λουτράκι. Η Λουτρόπολη είναι χτισμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς. Την διασχίζει ο Θερμοπόταμος ή Ρέμα Νικολάου, που πηγάζει από τον Βόρα (Καϊμακτσαλαν). Χαρακτηριστικό της τα πλούσια θερμά υδροφόρα στρώματα (650 m3/h), το εναλλασσόμενο τοπίο και το υγιεινό περιβάλλον. Η καταπράσινη φύση που διακόπτεται μόνο για να βραχεί από τα νερά καταρρακτών και ρυακιών.

Η ιστορία της ιαματικής λουτροθεραπείας είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος και ως δείγμα πολιτισμού. Τα Ασκληπιεία χτίζονταν κοντά στις πηγές και εφάρμοζαν στους ασθενείς συνδυασμό λουτρών, δίαιτας και ψυχολογικών μέσων. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που πρώτος παρατήρησε τα ιαματικά νερά συνιστά τη λουτροθεραπεία.

Στο χώρο αυτό με το υγιεινό κλίμα ο επισκέπτης φροντίζει την προσωπική σωματική και ψυχική του υγεία. Το κλίμα το περιβάλλον, η υδροθεραπευτική αγωγή δημιουργούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες και ωθούν τον επισκέπτη να πειραματιστεί για υγιή συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος των Λουτρών είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη, όπου λειτουργεί όλο το χρόνο.

Στη λουτρόπολη υπάρχουν δύο υδροθεραπευτήρια. Το πρώτο που λειτουργεί από το 1960 και περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες διαστάσεων 3μ. επί 7μ. ύψους 1,50μ. και 1,65μ. αντίστοιχα χωρητικότητας 12 ατόμων. Στο υδροθεραπευτήριο υπάρχουν και δύο ατομικά χαμάμ-πηγές χωρητικότητας 6 ατόμων. Σ΄ αυτά το νερό αναβλύζει από το έδαφος σε βάθος 630μ. περίπου, όπου βρίσκεται το γεωθερμικό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και η λειτουργία ενός νέου υδροθεραπευτηρίου με έξι (6) ατομικές πισίνες με τεχνικούς καταρράκτες χωρητικότητας έξι ατόμων η κάθε μία.

Η πισίνα διαστάσεων 25 Χ 13μ και βάθος από 1,30μ. έως 2,80μ κατασκευάστηκε για την ίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών. Η πισίνα τροφοδοτείται με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 37ο C, με εξαίρεση τις πολύ ζεστές ώρες του καλοκαιριού όπου προστίθεται κρύο νερό. Δίπλα στη πισίνα έχει δημιουργηθεί ένα Νatural spa café –Αναψυκτήριο με όλες τις ανέσεις ενός σαλέ, με φυσικό ντεκόρ, καταρράκτες, πανύψηλα δέντρα, βλάστηση, θεαματικές απόκρημνες πλαγιές και θεόρατα βράχια.

Στο χώρο των Λουτρών βρίσκονται και οι εντυπωσιακοί εξωτερικοί φυσικοί καταρράκτες με ιαματικό νερό μέσα στην όχθη του ποταμού, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής, ακόμη και όταν χιονίζει!

Η περιοχή των Λουτρών προσφέρει πολλές δραστηριότητες όπως μονοπάτια που ενώνουν τα Λουτρά με το Βόρα (Καϊμακτσαλάν), μέσα από διαδρομές με πολλές εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Στο πανέμορφο φαράγγι οι επισκέπτες συνδυάζουν ορειβασία και αναρρίχηση, εκδρομές με 4Χ4 και περιπάτους στους καταπληκτικούς καταρράκτες, τα πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και τα δρομάκια που εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο – Ρέμα Νικολάου. Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα ορειβατικά μονοπάτια. Για τους λάτρεις της ορειβασίας το φαράγγι των Λουτρών εκπληρώνει τα όνειρα τους. Οι διαδρομές με σήμανση έχουν όλες τα διακριτικά Μ2 (μονοπάτι στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Μακεδονίας) και τον αριθμό του μονοπατιού π.χ. Μ2/1 για το 1ο μονοπάτι.

Το Άνω Λουτράκι βρίσκεται τρία χλμ. βορειότερα του σημερινού χωριού. Είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού (Ίσιο Πεύκο), σε υψόμετρο 600μ. περίπου. Η αρχική του ονομασία είναι «Πόζαρ» που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «πο» που σημαίνει νερό και τη σλαβική λέξη «ζαρ» που σημαίνει κάρβουνο. Ονομάστηκε έτσι λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν στη περιοχή. Αργότερα το χωριό ονομάστηκε «Ποζάρτσκου» που σημαίνει στα νεοελληνικά «Λουτράκι». Η ιστορία έχει τη βάση της στη Μεσεονεολιθική εποχή, δηλαδή έντεκα χιλιάδες χρόνια πριν. Υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν αυτή τη χρονολογία, όπως λίθινα και οστέινα εργαλεία, δεκάδες κεραμικά από πήλινα αγγεία που καλύπτουν μέχρι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Την περιοχή τυλίγεται από θρύλους κατά τον ίδιο τρόπο που η ομίχλη τυλίγει τα λουτρά. Ο θρύλος του Αη-Γιώργη αναφέρει πως όταν οι Τούρκοι θέλησαν να υποτάξουν το Άνω Λουτράκι, καθώς ανέβαιναν με τα άλογά τους εμφανίστηκε μπροστά τους ο Άγιος Γεώργιος καβάλα στο άλογό του και έτσι τους εμπόδισε να φτάσουν στο χωριό. Στην εκκλησία του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου του Άνω Λουτρακίου λέγεται ότι εκδιωγμένοι κάποιοι Έλληνες έκρυψαν τις λίρες τους εκεί κοντά για να μη τις βρουν οι εχθροί. Όμως από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να τις βρουν.

Τα Λουτρά Πόζαρ δε χρειάζονται κρυμμένες λίρες για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κατά εκατοντάδες συρρέουν οι μερακλήδες της τοπικής Μακεδονίτικης κουζίνας και οι φυσιολάτρες εκδρομείς. Το χρυσάφι των Λουτρών είναι γαλάζιο με μια ελαφρώς θειώδη οσμή.

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Λουτρά Λουτρακίου Δήμου Αριδαίας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ +30.23840.9130 0
Δ/ΝΣΗ ΛΟΥΤΡΩΝ +30.23840.9117 4 & +30.23840.9107 2
FAX ΛΟΥΤΡΩΝ +30.23840.9117 0
ΙΣΤΟΣΕΛΙΛΑ www.Ioutrapozar.com
E-Mail info@loutrapozar.com

www.pass2greece.gr

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...