Ζαγοροχώρια – 46 μαγευτικές επιλογές

Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει "πίσω από τα βουνά". Πίσω από τα βουνά λοιπόν κρύβονται αυτά τα χωριά με τους με τη συγκλονιστική φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους.

Τι είναι τα Ζαγόρια; Πέτρα, ξύλο, νερό και δάσος. Μια συστάδα 46 χωριών, αετοφωλιές στις οροσειρές τις Πίνδου. Πρόσωπα σκληρά, βλέμματα καθαρά.

Το πιο ξακουστό χωριό στα Ζαγόρια είναι το Πάπιγκο και όχι άδικα. Το φυσικό τοπίο της περιοχής με τα κρυστάλλινα νερά, τα πυκνά δάση και τους εντυπωσιακούς βράχους μοιάζει με σκηνικό από κινηματογραφική ταινία. Τώρα, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα πέτρινα αρχοντικά με τα γραφικά σοκάκια και τους κατοίκους τότε έχουμε έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Η γέφυρα της Αρίστης ενώνει το ομώνυμο χωριό με τους οικισμούς του Πάπιγκου. Το συγκεκριμένο σημείο του Βοϊδομάτη μοιάζει να έχει βγει από κάποιο παραμύθι με νεράιδες.

Το τοπίο όσο ανεβαίνει κανείς προς το Πάπιγκο γίνεται άγριο και γοητευτικό. Μπορεί οι περισσότεροι αυτή την εποχή του έτους να επιλέγουν τους παραλιακούς προορισμούς, εδώ όμως κρύβεται μια ιδιαίτερη ομορφιά. Οι δυο γειτονιές το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, είναι χτισμένοι κάτω από τους επιβλητικούς πύργους της Αστράκας.

Το Πάπιγκο έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Όταν ρώτησα τι άλλαξαν για να το πετύχουν η απάντηση ήταν σαφής. Διατηρήσαμε αυτό που βρήκαμε…

Χτίζοντας τον πολιτισμό τους πέτρα-πέτρα, οι κάτοικοι στο Ζαγόρι πολλές φορές χρειάστηκε να γεφυρώσουν την καθημερινότητά τους με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι δημιούργησαν γέφυρες που σήμερα είναι τα στολίδια των βουνών και των ποταμών της ηπείρου.

Το πιο παλιό είναι το ονομαστό γεφύρι του Κόκκορη. Έτσι λεγόταν ο μυλωνάς που το συντηρούσε. Πρωτοχτίστηκε το 1750 και από τότε επισκευάστηκε αρκετές φορές.

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα γεφύρια του Ζαγορίου είναι το τρίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1814 και βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι. Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου γεφυριού είναι τα τρία τόξα του. Την εποχή της κατασκευής του εξυπηρετούσε τους κατοίκους των δύο χωριών στις μετακινήσεις και στις αγροτικές εργασίες τους.

Ένας από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ο οικισμός της Βίτσας. Χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα από το φαράγγι του Βίκου, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη με τα δαιδαλώδη καλντερίμια της.

Το Μονοδένδρι είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Χτισμένο στα 1060μ. με εξαιρετικά αρχοντικά, εκκλησιές και πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια, αποτελεί πέρασμα για τους επισκέπτες του Βίκου. Ακολουθώντας κανείς το λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα από το χωριό φθάνει κανείς στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου.

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1780μ. Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900μ. Η κατεύθυνσή του είναι από ΝΑ προς ΒΔ. Μέσα στο φαράγγι βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη. Ο καλύτερος τρόπος για να το διασχίσει κανείς, είναι μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Μια διαδρομή διάρκειας 6 ωρών και απίστευτης ομορφιάς.

Τα Ζαγοροχώρια είναι παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης. Τόπος για όλες τις εποχές με διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά. Τη θερινή περίοδο, που οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να περπατήσουν σε τοπία πραγματικά παραμυθένια.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Τάσος Γούσιος
Alpha Marketing
Μανωλάκη 9-11Α, 41222 Λάρισα, τηλ. 2410 235435, fax. 2410 255715, www.alphamarketing.gr

www.pass2greece.gr

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...
Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...